+2500 websites

Klantenscore van 4,9/5

Actief in heel Vlaanderen

In de digitale wereld is User Experience (UX) design een belangrijk onderdeel geworden bij het maken van websites. Maar wat is UX design nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor jouw website? In dit artikel duiken we in de wereld van UX design en verkennen we de voordelen ervan voor jouw bedrijf.

Het belang van een goede gebruikers­ervaring (UX) op je website

Door Jasmien De Clerck
2024/01/16
Deel dit op

Inhouds­tabel

    Wat is UX Design?

    User Experience design (of UX Design) voor websites draait om het optimaliseren van de ervaring die gebruikers hebben wanneer ze je website bezoeken. Het doel is om een website met een duidelijke structuur te ontwerpen die intuïtief, effectief en aantrekkelijk is voor bezoekers. Een goede UX op je website zorgt ervoor dat bezoekers eenvoudig kunnen navigeren en makkelijk de informatie vinden die ze zoeken. Daardoor zullen ze langer op je website blijven en meer geneigd zijn tot conversie.

    Enkele belangrijke aspecten van UX design voor websites

    1. Zet de noden van je bezoekers centraal

    Een cruciale stap in het ontwikkelen van een website is het begrijpen van je doelgroep. Als je je doelgroep kent en weet waar ze naar op zoek zijn, kan je een website laten maken die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van jouw doelpubliek. 

    2. Duidelijke navigatie

    Een heldere, eenvoudige navigatiestructuur is essentieel voor een positieve gebruikerservaring. Beperk het aantal menu-opties en zorg voor duidelijke labels. Overweeg ook de implementatie van een 'sticky' navigatiemenu dat tijdens het scrollen zichtbaar blijft, waardoor gebruikers zelfs bij lange pagina's gemakkelijk kunnen navigeren.

    3. Responsief Ontwerp

    Meer en meer gebruikers bezoeken websites via hun smartphone of tablet. Niets zo vervelend als je op een smartphone een website bezoekt waarbij je moet inzoomen om teksten te kunnen lezen, de buttons niet makkelijk aanklikbaar zijn of elementen elkaar overlappen waardoor ze niet goed zichtbaar zijn. Om iedereen een goede gebruikerservaring te geven is het dus nodig om je website te voorzien van een responsief ontwerp. Een website die zich aanpast aan verschillende schermformaten zorgt voor een consistente gebruikerservaring, ongeacht of gebruikers je site bezoeken op een desktop, tablet of smartphone. Wil je graag meer info? Je leest er alles over in dit artikel.

    4. Gebruiksvriendelijke formulieren en interactieve elementen

    Formulieren zijn vaak essentieel voor je conversie, daarom maak je ze best zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Maak formulieren zo eenvoudig mogelijk, beperk het aantal velden en integreer duidelijke labels en instructies zodat je het bezoekers makkelijk maakt om deze in te vullen. Voeg animaties en interactieve elementen toe om gebruikers te helpen, maar vermijd overdaad om verwarring te voorkomen. 

    5. Snelle laadtijden

    Een van de belangrijkste aspecten van UX is de snelheid van de website. Niets kan de gebruikerservaring zo snel bederven als een trage website. Wanneer je website traag laadt, verlies je vaak bezoekers en dus ook potentiële klanten. Optimaliseer de laadtijden door afbeeldingen te comprimeren, code te minimaliseren en gebruik te maken van caching-technieken.

    6. Duidelijke Call-to-Action (CTA) Knoppen

    Een effectieve CTA-knop is van belang om gebruikers aan te zetten tot actie. Maak gebruik van duidelijke, contrasterende CTA-knoppen die de gebruiker begeleiden naar gewenste acties, zoals het aanvragen van een offerte of het maken van een (online) afspraak.

    7. Toegankelijkheid van je website

    Een toegankelijk ontwerp zorgt ervoor dat je website bruikbaar is voor gebruikers met verschillende vaardigheidsniveaus en eventuele beperkingen. Denk hierbij aan het gebruik van duidelijke teksten, goede lettergroottes, goed contrast en ondersteuning voor schermlezers. Lees meer meer over in ons voorgaande blogbericht.

    De laadtijd van je website optimaliseren zorgt voor meer bezoekers

    De laadtijden van een website zijn van groot belang om een goede gebruikerservaring te creëeren voor je bezoekers.

    Waarom is UX design belangrijk voor jouw website?

    1. Verbeter de betrokkenheid van gebruikers

    Een doordachte UX design zorgt voor een intuïtieve en eenvoudige gebruikerservaring. Bezoekers kunnen snel vinden wat ze zoeken, wat resulteert in een hogere betrokkenheid. Hoe langer gebruikers op je site blijven, hoe groter de kans dat ze nood hebben aan je producten of diensten.

    2. Verlaag het bouncepercentage

    Wat doen bezoekers als ze niet de juiste informatie kunnen vinden die ze zoeken op je website? Ze verlaten je website en vaak zelfs al na het bekijken van één pagina. Als bezoekers de nodige informatie niet vinden is er geen reden om te blijven of om verder te gaan met jou. Dit wijst op een slecht UX design van je website. Door in te zetten op een geoptimaliseerde gebruiksvriendelijkheid van je website zal je het bouncepercentage kunnen verlagen.

    3. Verhoog je conversie

    Een intuïtieve gebruikerservaring leidt tot een eenvoudigere conversietrechter. Of het nu gaat om het invullen van formulieren, het doen van aankopen of het aanmelden voor nieuwsbrieven, een geoptimaliseerde UX vergemakkelijkt het conversieproces, wat leidt tot meer succesvolle conversies. Wil je graag tips om je conversie te verhogen? Lees er hier meer over.

    4. Verbeter je SEO-prestaties

    Search Engine Optimization (SEO) helpt je om te zorgen dat je website beter gevonden zal worden in zoekmachines. UX design en SEO van je website gaan hand in hand. Zoekmachines waarderen websites met een goede gebruikerservaring en belonen ze met hogere rangschikkingen. Snelle laadtijden, mobiele optimalisatie en gebruiksvriendelijke navigatie zijn slechts enkele aspecten die bijdragen aan een betere SEO. In dit artikel geven we je graag meer info over het belang van je lokale vinbaarheid boosten.

    Zoekmachines waarderen websites met een goede gebruikerservaring en belonen ze met hogere rangschikkingen.

    Zoekmachines waarderen websites met een goede gebruikerservaring en belonen ze met hogere rangschikkingen. 

    Voordelen van UX Design voor je bedrijf

    1. Klanttevredenheid en loyaliteit

    Een tevreden gebruiker is sneller geneigd terug te komen en zal je bedrijf zelfs sneller aanbevelen aan vrienden en familie. Een positieve gebruikerservaring draagt bij aan klanttevredenheid en bevordert klantenloyaliteit, wat essentieel is voor het opbouwen van een sterk klantenbestand.

    2. Concurrentievoordeel

    Door de groei van de digitale wereld, is er meer concurrentie. Daarom is het hebben van een website met een uitstekende gebruikerservaring een factor waardoor je je kan onderscheiden van je concurrenten. Potentiële klanten kiezen eerder voor een website die gemak en plezier biedt in plaats van een verwarrende en onhandige website waar ze niet de juiste informatie kunnen terugvinden.

    3. Kostenbesparing op de lange termijn

    Een goed doordachte UX kan je op de lange termijn kosten besparen. Minder klantenservice-interacties, verminderde bouncepercentages en een hogere conversie, resulteren allemaal in een verbeterde ROI (Return on Investment).

    Conclusie: het belang van UX design voor websites

    UX design verbetert niet alleen de ervaring van je bezoekers, maar draagt ook bij aan een betere vindbaarheid op zoekmachines, het vergroot de klanttevredenheid en uiteindelijk het succes van jouw bedrijf. Bij het ontwikkelen van een website is het dus belangrijk om niet alleen te investeren in een mooie website, maar ook een website met een gebruiksvriendelijke en intuïtieve structuur.

    Neem contact op

    Wil je meer halen uit je website? Neem contact met ons op!

    Wil je een gebruiksvriendelijke website laten maken? Neem contact met ons op!

    We helpen je graag!

    Gerelateerde blogartikels

    Website laten maken volgens de laatste trends

    Door Donatien d'Hoop
    2023/09/19

    Door Jaana Coppens
    2020/06/04

    Hoe kunnen we je helpen?

    We bieden je vrijblijvend een eerste marketing- en websiteadviesgesprek.