+2500 websites

Klantenscore van 4,9/5

Actief in heel Vlaanderen

Voordelen van goede teksten op een website en praktische tips over website teksten

12 tips voor goede teksten op je website: de kracht van copywriting

Door Jaana Coppens
2024/03/26
Deel dit op

Inhouds­tabel

  Als ondernemer begrijp je vast de essentiële rol die jouw website speelt bij het aantrekken van klanten en het succes van jouw bedrijf. Een van de meest over het hoofd geziene elementen van een website is echter de tekstuele inhoudEen goed geschreven tekst is cruciaal voor het creëren van een positieve ervaring voor jouw bezoekers, het vergroten van de conversieratio en het stimuleren van het vertrouwen in jouw bedrijf. Deze gids is speciaal ontwikkeld om jou als ondernemer te informeren over de voordelen van goede teksten op een website en om praktische tips te bieden voor het schrijven van jouw eigen content.

  Waarom goede teksten belangrijk zijn

  Ze verhogen je conversie ratio

  Goed geschreven teksten helpen bij het overtuigen en inspireren van jouw bezoekers. 

  Door middel van heldere en aantrekkelijke taalgebruik kan je jouw doelgroep aanspreken en hen aanzetten tot actie, zoals het maken van een aankoop, het invullen van een contactformulier of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

  Ze versterk je merkimago

  Sterke copy draagt ook bij aan de branding van jouw bedrijf. Ze weerspiegelen de waarden, visie en persoonlijkheid van jouw onderneming en versterken daarmee het imago en de geloofwaardigheid van jouw merk.

  Ze verbeteren je ranking in zoekmachines

  Search Engine Optimization (SEO) is tegenwoordig essentieel voor online zichtbaarheid. Kwalitatieve teksten en met zorgvuldig gekozen zoekwoorden, kunnen helpen om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Dit kan resulteren in meer organisch verkeer naar jouw website. Eerder schreven we al over het belang van een zoekwoordenanalyse.

  Kwalitatieve teksten en metzorgvuldig gekozen zoekwoorden, kunnen helpen om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen

  Tip 1: Definieer jouw doelgroep

  Voordat je begint met schrijven, is het van cruciaal belang om te weten wie je wilt bereikenIdentificeer jouw ideale klant en probeer je in te leven in zijn of haar behoeften, wensen en problemen. 

  Op basis hiervan kun je gerichte teksten creëren die aansluiten bij de doelgroep en hun specifieke taalgebruik begrijpen.

  Voordat je met de teksten van je website begint, is het van cruciaal belang om te weten wie je wilt bereiken.

  Voordat je begint met schrijven, is het van cruciaal belang om te wetenwie je wilt bereiken.

  Tip 2: Houd het eenvoudig en duidelijk

  Vermijd jargon en afkortingen die jouw bezoekers niet begrijpen. Kies voor eenvoudige taal en maak gebruik van korte zinnen en alinea's.

  Vergeet niet om de belangrijkste informatie bovenaan te plaatsen, zodat bezoekers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben.

  Tip 3: Wees authentiek en vertel een verhaal

  Jouw website moet de unieke persoonlijkheid en waarden van jouw bedrijf weergeven. Schrijf in een stem die consistent is met jouw merkidentiteit en wees eerlijk en transparantBezoekers waarderen echtheid en oprechtheid.

  Verhalen zijn krachtige instrumenten om de aandacht van lezers te trekken en vast te houden. Ze creëren een emotionele connectie en maken jouw boodschap geloofwaardiger. Probeer jouw product of dienst te presenteren in de vorm van een verhaal, waarin je de uitdagingen en voordelen illustreert die jouw klanten kunnen verwachten.

  Tip 4: Bepaal voor elke website-pagina 2 à 3 focus-zoekwoorden

  Neem bij voorkeur langere zoekwoorden i.p.v. korte zoekwoorden, bijvoorbeeld ‘schoenen’,  zijn algemeen en erg competitief, waardoor  de kans dat je ervoor zal gevonden worden,  praktisch onbestaande is. 

  Gebruik daarom  specifieke, langere zoekwoorden, zoals  bijvoorbeeld ‘klassieke schoenen met hak’. Je  kan het zoekvolume voor een zoekwoord te  weten komen via Google Trends

  Zoek variaties van die zoekwoorden Gebruik je zoekwoorden geen 10 keer, dat heet  keyword stuffing en Google straft het af. Zoek  liever wat variaties op je focus-zoekwoorden.  Bv. ‘klassieke hakschoenen’, ‘klassieke schoenen  met hiel’, ‘geklede schoen met hak’,... Schrijf je teksten in functie van de zoekwoorden en niet omgekeerd. Zet je belangrijkste zoekwoorden in je hoofdtitels en in de eerste alinea, bovenaan je  pagina’s.

  De zoekwoorden die je potentiele klanten opzoeken in Google

  Neem bij voorkeur langere zoekwoorden i.p.v. korte zoekwoorden.

  Tip 5: Denk goed na over je regionale SEO

  Lang niet alle bedrijven willen nationaal of  zelfs internationaal vindbaar zijn. Denk daarbij aan vakmensen die opereren in een veel kleiner terrein, zoals een stad of provincieGoogle geeft sowieso al voorrang aan .be domeinnamen in de Belgische zoekresultaten. Je kan dit zelf extra in de hand werken door te schrijven over de regio(‘s) waar je actief bent. Verwerk dus je regio, stad of dorp op een organische manier in jouw teksten. Ben je in meerdere regio’s actief? Overweeg dan lokale landingspagina’s. Meer informatie vind je ook in ons artikel 'Al nagedacht over je lokale vindbaarheid'.

  Tip 6: Schrijf originele, relevante teksten voor je doelpubliek

  De focus van zoekmachines verschuift steeds meer van losse zoekwoorden naar topics. Het is vooral belangrijk dat je als ondernemer een goed verhaal vertelt. Je wil met jouw copy de expertise en betrouwbaarheid van je onderneming duidelijk in de verf zetten. Omdat zoekmachines steeds slimmer worden, zijn zoekwoorden steeds minder van belang. Google kan namelijk steeds beter zelf de context van je tekst interpreteren. De voornaamste missie van Google is het beste antwoord tonen op de vraag van de zoeker. En meestal vind je dat niet in tekst overladen met 20 varianten van hetzelfde zoekwoord. 

  De beste pagina’s gaan de diepte in. Als tekstschrijver focus je dus liever op een goede tekst die je lezer écht aanspreekt en vooruit helpt. Het kan dus zeker geen kwaad om, naast je onderzoek naar zoekwoorden ook eens te gaan kijken naar je potentiële klanten: wat zijn hun vragen en noden? En hoe kan jij daar op je website aan tegemoet komen?

  Tip 7: Schrijf genoeg, maar denk eraan: ‘overdaad schaadt’

  Schrijf minimum 300 woorden per pagina, maar overdrijf niet. Websitebezoekers hebben een erg korte aandachtsspanne. Schrijf daarom informatief, wervend, maar vooral: efficiënt. Je tekst moet kort, duidelijk en nuttig zijn. Je bezoeker moet de boodschap begrijpen zonder al te veel denkwerk.

  Dit geldt niet alleen voor wat je schrijft maar ook voor hoe je het schrijft. Gebruik daarom steeds een combinatie van (je eigen) spreek- en schrijftaal. Het doel is hier de lezer het gevoel te geven dat hij of zij omgaat met een echte persoon.

  Een belangrijk onderdeel hiervan is de “tone of voice”. Dit kan formeel of informeel zijn. Speels of zakelijk. Al deze stijlen zijn prima, je moet ze enkel consistent toepassen. Je “tone of voice” moet passen bij wat je uitstraalt of waarvoor je staat. Ben je hier inconsistent in, dan wek je wantrouwen bij je lezer.

  De grootste zonde tegen deze regel is het gemengde gebruik van je/jouw met u/uw. Beide opties zijn prima maar het is belangrijk dat je één van beide kiest en dit consistent toepast.

  Tip 8: Hou rekening met hiërarchie: Breng structuur aan

  Werk met alinea’s, titels en tussentitels. Denk aan je zoekwoorden! Werk van algemeen naar specifiek (van boven naar onder).

  Werk met alinea’s, titels en tussentitels wanneer je teksten van je website schrijft. Denk aan je zoekwoorden.

  Werk met alinea’s, titels en tussentitels. Denk aan je zoekwoorden!

  Tip 9: Verwerk interne links binnen je teksten

  Interne links zijn links die een bezoeker naar een andere pagina sturen op je website. Door op elke pagina naar andere pagina’s te linken, ontstaat er een verbindingsnetwerk, waardoor zowel de zoekrobots van Google als je bezoekers makkelijk tussen al je pagina’s kunnen navigeren.

  Tip 10: Gebruik specifieke "Call to Actions"

  Call to Actions sporen website-bezoekers aan tot  het ondernemen van een bepaalde actie, zoals:  telefoneren, een formulier invullen, naar je winkel  komen, … 

  Deze tekst goed formuleren verduidelijkt de actie voor de bezoeker. Schrijf originele call to actions die inspelen op het probleem dat je doelpubliek heeftBijvoorbeeld: ‘Stijlvol op elk moment. Kom langs  onze winkel voor professioneel schoenadvies.’, ‘Met  klassiek doe je nooit mis, bezoek onze webshop  voor het assortiment.’ Call to Actions kunnen voor de lezer ook verduidelijken wat de voordelen voor hen zijn als ze deze actie ondernemen.

  Call to Actions sporen website-bezoekers aan tot het ondernemen van een bepaalde actie

  Call to Actions sporen website-bezoekers aan tot  het ondernemen van een bepaalde actie.

  Tip 11: Verlies je microcopy niet uit het oog

  Microcopy is korte tekst die terugkomt

  • op tekst
  • op buttons
  • in formulieren
  • in tooltips
  • op foutmeldingen en 404-pagina's
  • in pop-ups
  • in CTA’s

  Microcopy bepaald mee de user experience (= gebruikersgemak van je bezoekers) en kan de bezoeker sturen in de richting die jij wil.

  Pas deze tips dus zéker ook toe op je microcopy!

  Tip 12: Denk ook na over je alt-tags en afbeeldingen

  Alt-tags en afbeeldingen spelen een ook een belangrijke rol in het verbeteren van de gebruikerservaring en de vindbaarheid van je website. Alt-tags, of alternatieve tekst, voorzien niet alleen mensen met visuele beperkingen van een beschrijving van de afbeelding, maar dienen ook als metadata voor zoekmachines. Door relevante zoekwoorden op te nemen in je alt-tags, help je zoekmachines beter te begrijpen waar je website over gaat en vergroot je de kans op een hogere ranking in de zoekresultaten. 

  Daarnaast is het gebruik van kwalitatieve afbeeldingen die aansluiten bij de inhoud van je website belangrijk voor het visuele aspect en de algemene uitstraling van je online aanwezigheid. Denk dus niet alleen aan de woorden die je gebruikt, maar ook aan de beelden die je wilt overbrengen.

  De waarde van professionele copywriting

  Hoewel het schrijven van teksten zelf haalbaar is als je een vlotte pen hebt, kan het inschakelen van een professionele copywriter enkele belangrijke voordelen bieden.

  Expertise en ervaring van een copywriter

  Copywriters hebben specifieke vaardigheden en ervaring op het gebied van het creëren van overtuigende en effectieve teksten. Ze begrijpen de psychologie achter consumentengedrag en zijn in staat om jouw boodschap op een manier te formuleren die direct resoneert met jouw doelgroep. Daarnaast zijn ze volledig technisch onderlegd en weten ze als geen ander hoe je alt-tags, micro copy, CTAs en keywords verwerkt in een vlotte tekst.

  Bespaar tijd en energie

  Als ondernemer zijn er al genoeg taken die jouw aandacht vragen. Ook jouw tijd is geld waard. Het is dus waardevol om na te denken hoe je deze best investeert. Door deze te investeren in je eigen sterktes en het schrijven van je teksten te delegeren aan een professional haal je het beste uit je investering.

  Een competitief voordeel

  Professionele copywriting kan jouw website helpen onderscheiden van de concurrentieMet goed geschreven teksten kun je de aandacht trekken, vertrouwen opbouwen en jouw merk positioneren als een autoriteit in je branche.

  Conclusie

  Het belang van goede teksten op een website kan niet worden onderschat. Ze creëren een positieve gebruikerservaring, vergroten de conversieratio en versterken het merkimagoDeze gids heeft jou praktische tips gegeven om zelf effectieve teksten te schrijven en illustreert tegelijkertijd de waarde van  professionele copywritingDoor gebruik te maken van onze copywriting services kun je de kwaliteit en impact van jouw website aanzienlijk verbeteren. 

  Investeer in kwalitatieve content en zie hoe jouw bedrijf floreert in de online wereld.

  Neem contact op

  Wil je meer halen uit je website? Neem contact met ons op!

  Wil je meer halen uit je website? Neem contact met ons op!

  We helpen je graag!

  Gerelateerde blogartikels

  Hoe kunnen we je helpen?

  We bieden je vrijblijvend een eerste marketing- en websiteadviesgesprek.