+2500 websites

Klantenscore van 4,9/5

Actief in heel Vlaanderen

Verbeter je Google-rangschikking met deze slimme strategieën en tips voor betere online zichtbaarheid en meer verkeer naar je website.

Hoe kan je beter scoren in Google met SEO?

Door Kevin Demot
2024/05/07
Deel dit op

Inhouds­tabel

  Welkom bij ons artikel waar we je de geheimen onthullen om je positie in de zoekresultaten van Google te verbeteren. Door gebruik te maken van doordachte strategieën en handige tips, zul je ontdekken hoe je jouw online aanwezigheid kunt optimaliseren en meer verkeer naar je website kunt leiden. Blijf lezen om te leren hoe je de concurrentie voor blijft en jouw website bovenaan de zoekresultaten kunt laten verschijnen.

  Google Ads vs SEO: Wat is het verschil?

  Google Ads en SEO (Search Engine Optimization) zijn twee verschillende manieren om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te vergroten, met verschillende kosten- en tijdsimplicaties.

  Google Ads (voorheen Google AdWords)

  Google Ads is een betaalde advertentiedienst van Google waarbij adverteerders betalen om hun advertenties bovenaan of naast de zoekresultaten te laten verschijnen wanneer gebruikers specifieke zoekwoorden invoeren.

  Adverteerders bieden op zoekwoorden en betalen elke keer dat een gebruiker op hun advertentie klikt (pay-per-click, PPC). De resultaten zijn direct zichtbaar zodra de advertentie live gaat, wat betekent dat je snel verkeer naar je site kunt genereren. Het verkeer dat via Google Ads wordt gegenereerd, stopt echter zodra de advertentiecampagne eindigt of het budget op is.


  SEO (Search Engine Optimization)

  SEO is een organische methode om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren zonder direct te betalen voor advertenties.

  Het omvat het optimaliseren van verschillende aspecten van een website, zoals inhoud, technische aspecten, en het verkrijgen van backlinks van andere websites, om de rangschikking in zoekmachines te verbeteren.

  SEO-resultaten zijn niet direct zichtbaar en vereisen vaak tijd vooraleer ze effect hebben, omdat het afhangt van zoekmachines die de site indexeren en de rangorde bepalen op basis van tal van factoren.

  Verkeer dat via SEO wordt gegenereerd, is organisch en kan stabiel blijven, zelfs nadat optimalisaties zijn doorgevoerd, maar het vergt consistent onderhoud en monitoring om concurrentie en algoritme-updates bij te houden. 

  Kort gezegd, Google Ads is direct, meetbaar en vereist betaling per klik, terwijl SEO een meer organische en langetermijnbenadering is die niet direct kosten met zich meebrengt maar wel consistent onderhoud en optimalisatie vereist. Bedrijven kunnen beide methoden gebruiken als onderdeel van hun algehele online marketingstrategie, afhankelijk van hun doelen, budget en tijdshorizon.

  Hoe wordt de positie van je website in Google bepaald?

  Google gebruikt complexe algoritmen om de positionering van websites te bepalen voor specifieke zoekopdrachten. Hoewel het exacte algoritme geheim wordt gehouden en regelmatig wordt bijgewerkt, zijn er verschillende bekende factoren die van invloed zijn op de rangschikking van een website. Enkele van de belangrijkste factoren zijn:

  Relevantie van de inhoud

  Google analyseert de inhoud van een website om te bepalen of deze relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Dit omvat onder andere het gebruik van zoekwoorden, de kwaliteit van de inhoud en de contextuele relevantie.

  Backlinks

  Google neemt de kwaliteit en kwantiteit van links van andere websites naar jouw site in overweging. Hoe meer hoogwaardige en relevante backlinks je hebt, hoe hoger je waarschijnlijk zal scoren.


  Technische optimalisatie

  Dit omvat factoren zoals de laadsnelheid van de website, mobiele vriendelijkheid, veiligheid (HTTPS), gestructureerde gegevens en de algehele gebruiksvriendelijkheid van de site.
   

  Gebruikerservaring

  Google houdt rekening met signalen zoals de bounce rate, de tijd die gebruikers op de site doorbrengen, en de klikfrequentie op zoekresultaten (CTR) om de kwaliteit van de gebruikerservaring te beoordelen.


  On-page optimalisatie

  Dit omvat het gebruik van relevante titels, metabeschrijvingen, koppen, en de optimalisatie van afbeeldingen en interne links.


  Lokale SEO (voor lokale zoekopdrachten)

  Voor bedrijven met een fysieke locatie, zoals restaurants of winkels, houdt Google ook rekening met lokale factoren zoals Google Mijn Bedrijf-vermeldingen, locatiegegevens en recensies. Het is namelijk niet logisch op de gegevens van een bakker in Oostende te tonen aan zoekers in Hasselt.


  Algemene autoriteit en geloofwaardigheid

  Google kijkt naar de algehele autoriteit en geloofwaardigheid van een website, gebaseerd op factoren zoals domeinautoriteit, geschiedenis van de site en betrouwbaarheid van de inhoud.

  Het is belangrijk op te merken dat geen enkele factor op zichzelf bepaalt hoe hoog een website zal rangschikken. Google gebruikt een combinatie van honderden signalen om de relevantie en kwaliteit van een website te beoordelen voor een bepaalde zoekopdracht. Daarom is een holistische SEO-strategie die rekening houdt met al deze factoren essentieel voor het verbeteren van de rangorde van een website in de zoekresultaten.

  Wat is het belang van een goede ranking in Google?

  Een goede ranking in Google is van vitaal belang voor zowel bedrijven als individuen om verschillende redenen:

  Zichtbaarheid

  Een hogere ranking betekent meer zichtbaarheid voor je website of inhoud, waardoor de kans groter wordt dat mensen erop klikken. Google heeft 8,5 biljoen zoekopdrachten per dag. De CTR (=click through rate of aantal keer een link aangeklikt wordt) van de link op de eerste positie is 28,5% en zakt daarna aanzienlijk: De 10e plek heeft nog maar een CTR van 2,5% (bron: singlegrain.com)

  Timing

  Door in te zetten op SEO ga je bezoekers aantrekken die op dit specifieke moment op zoek zijn naar jouw diensten of producten in vergelijking met bijvoorbeeld social media ads. Met social media ads ga je vaker mensen bereiken die op dat moment niet op zoek zijn naar jouw product of dienst, waardoor er meerdere touchpoints moeten zijn om effectief te zijn.
   
  Verkeer

  Een hogere ranking leidt tot meer organisch verkeer naar je website, wat kan resulteren in een grotere kans op conversies, zoals verkopen, leads of abonnementen.

  Geloofwaardigheid

  Hoger gerangschikte websites worden vaak gezien als meer betrouwbaar en autoritair door gebruikers, wat de geloofwaardigheid van je merk of inhoud verhoogt.

  Concurrentievoordeel

  Door hoger te ranken dan je concurrenten, vergroot je je concurrentievoordeel en versterk je je positie in de markt.

  ROI (=Return On Investment)

  Als je goed inzet op SEO moet je minder budget spenderen aan Google Ads omdat jouw organische vindbaarheid voldoende is om bij jouw doelpubliek terecht te komen.

  Kortom, een goede ranking in Google is essentieel voor het succes van je online aanwezigheid en kan een significante impact hebben op je zakelijke doelstellingen en groei.

  Hoe zit het met competitie binnen zoekmachines?

  Competitie binnen zoekmachines is een essentieel aspect van het online landschap. Hier zijn enkele belangrijke punten over competitie binnen zoekmachines:

  Dichtheid van zoekopdrachten

  Er zijn talloze websites die strijden om aandacht voor vergelijkbare zoektermen. Hoe populairder de zoekterm, hoe groter de concurrentie. Als je algemene/brede zoekwoorden gebruikt zoals ‘schoenen kopen’ ga je meer zoekvolume hebben maar ook meer competitie dan als je specifieker gaat werken zoals bijvoorbeeld ‘geklede schoenen met hak kopen’. Bovendien is elke sector anders, sommige sectoren hebben meer competitie dan anderen.  

  Zoekalgoritmen

  Zoekmachines zoals Google gebruiken complexe algoritmen om te bepalen welke websites het meest relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Het optimaliseren van je website om aan deze algoritmen te voldoen, is essentieel om de competitie voor te blijven.

  Betaalde advertenties

  Naast organische zoekresultaten kunnen adverteerders concurreren voor zichtbaarheid door middel van betaalde advertenties, zoals Google Ads. Dit voegt een extra laag van concurrentie toe aan zoekresultaten.

  Marktniche & locatie

  In sommige marktniches is de concurrentie minder intens, terwijl in andere niches de concurrentie hevig kan zijn. Het begrijpen van je markt en concurrenten is cruciaal om effectief te concurreren. Competitie is er ook op vlak van je fysieke locatie. Hoe breder je gevonden wil worden qua locatie hoe meer competitie. Hoe lokaler, hoe minder competitie. Het advies is hier om lokaal te beginnen, zodat je een goede SEO vindbaarheid hebt in jouw regio en dan verder uit te breiden.

  Contentkwaliteit en relevantie

  Hoogwaardige, relevante content speelt een sleutelrol bij het verslaan van concurrentie in zoekmachines. Content die goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines en die voldoet aan de behoeften van gebruikers, heeft een grotere kans om hoog te scoren.

   

  Kortom, competitie binnen zoekmachines is intens en vereist een doordachte aanpak en voortdurende optimalisatie om te kunnen concurreren en succesvol te zijn.

  Wat zijn de essentials voor het optimaliseren voor je SEO?

  Installatie van Google Search Console

  Met Google Search Console kan je zien op welke zoektermen jouw website gevonden wordt, welke pagina’s geindexeerd zijn en welke niet. Via Google Search Console kan je ook opvolgen welke geîndexeerde links van jouw website een 404 error geven ('pagina niet gevonden'). Het is essentieel om zo weinig mogelijk van deze errors op je website te hebben want Google straft je daar op af.

  Een zoekwoordenanalyse

  Alles start met een zoekwoordenanalyse om te weten welke termen voor jouw onderneming interessant zijn en daar dan jouw website rond te optimaliseren. Met de informatie uit een zoekwoordenanalyse kan je je (product)pagina's herschrijven, relevante blogberichten plaatsen, etc. Meer informatie vind je in ons artikel over de waarde van een goede zoekwoordenanalyse.

  Een positie analyse

  Met een positie analyse kan je kijken hoe jouw website op dit moment scoort op basis van de zoekwoorden die uit de zoekwoordenanalyse zijn gekomen in combinatie met specifieke regios. Deze positie analyse kan op geregelde tijdstippen herhaald worden om de groei binnen je SEO strategie te gaan evalueren.

  Hoe werkt SEO eigenlijk?

  SEO werkt met de drie grote O’s :  On-Page SEO, Off-Page SEO en Optimalisatie.

  On-Page SEO

  Dit verwijst naar alle optimalisatiestrategieën die je direct op je website kunt implementeren om de zoekmachine-rangschikking te verbeteren.
  Voorbeelden van On-Page SEO omvatten het optimaliseren van meta-tags, titels, headers, URL-structuren, het gebruik van zoekwoorden in de content, interne linkbuilding, het verbeteren van de laadsnelheid van de pagina en het optimaliseren van afbeeldingen.

  Off-Page SEO

  Off-Page SEO richt zich op alle activiteiten buiten je eigen website die van invloed zijn op de zoekmachine-rangschikking.
  Dit omvat het opbouwen van backlinks van andere relevante en betrouwbare websites, het verhogen van de domeinautoriteit, het beheren van online reputatie, het actief zijn op sociale media, het aanmaken van een goed Google Mijn Bedrijf profiel en het genereren van externe verwijzingen naar je website.

  Optimalisatie

  Dit is een doorlopend proces van het verbeteren en aanpassen van zowel On-Page als Off-Page elementen om de zichtbaarheid en rangschikking in zoekmachines te verbeteren.

  Optimalisatie omvat het regelmatig analyseren van prestaties met behulp van tools zoals Google Analytics en Google Search Console, het identificeren van zwakke punten en kansen, en het aanpassen van je strategieën dienovereenkomstig om betere resultaten te behalen.

  Door een gebalanceerde aanpak van On-Page en Off-Page SEO, en door continu te optimaliseren, kun je de beste resultaten behalen en je online zichtbaarheid maximaliseren.

  Wat kan je zelf doen?

  • Research over je doelgroep: waar je gaat nadenken over de zoekwoorden die voor jouw bezoekers interessant zijn (+ feedback van klanten over hun zoekgedrag)
  • Kijken welke focusregio(s) voor jou het interessantst zijn. 
  • Teksten, alt-tags, SEO beschrijvingen aanvullen en optimaliseren op basis van de meest relevante zoektermen 
  • Interne links aanmaken binnen jouw website 
  • Externe links aanmaken, partnerships opzetten 
  • Inzetten op verschillende kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn,...)  
  • Google Mijn Bedrijf pagina optimaliseren 
  • Nieuwe contentcreatie (projecten/blog/landingspagina’s) op je website

  Wat kan Yools doen voor jou?

  Alles start bij ons met een vrijblijvend videogesprek. We gaan dan eerst luisteren naar jouw verhaal om je huidige situatie, ambities en doelstellingen in kaart te brengen. Daarna gaan we jou adviseren en kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we het gaan aanpakken.

  Tenslotte kunnen we dan de eventuele uitvoering voor onze rekening nemen. Volgende zaken kunnen we voor jou uitvoeren: 

  • Installatie Google Search Console  
  • Zoekwoorden - en positie analyse
  • Teksten + alt tags + SEO beschrijvingen optimaliseren
  • Technische optimalisatie 
  • Blog/projecten/landingspagina template aanmaken
  • Google My business pagina optimaliseren 
  • Contentcreatie
  • Google Ads campagnes opzetten
  • Evaluatie en optimalisatie

   Interesse in een adviesgesprek?

   Kevin geeft je graag advies tijdens een videogesprek

   Hoe kunnen we je helpen?

   We bieden je vrijblijvend een eerste marketing- en websiteadviesgesprek.