Een trage website? Zo verbeter je de snelheid van je website
Inhoudstabel
Waarom is een snelle laadtijd belangrijk voor je website?
Heb je een bestaande website, maar merk je dat je website traag laadt? Niemand houdt van een trage website, lange laadtijden kunnen bezoekers ontmoedigen waardoor ze je website verlaten en eventueel de website van je concurrent bezoeken. Dit kan leiden tot verlies van potentiële klanten.
Daarnaast zal een trage website ook een negatieve impact hebben op je SEO-ranking, waardoor je website minder goed vindbaar zal zijn in zoekmachines als Google. Snelle websites worden over het algemeen hoger gerangschikt in de zoekresultaten. Een goede laadsnelheid kan dus bijdragen aan een betere SEO-ranking en meer organisch verkeer naar je website.
Wat is een goede laadtijd?
Over het algemeen is een laadtijd van minder dan 3 seconden optimaal. Dit betekent dat de pagina binnen 3 seconden volledig is geladen en klaar is voor interactie met bezoekers.
Houd er rekening mee dat de snelheid van je website kan verschillen afhankelijk van je locatie, het apparaat dat je gebruikt en de snelheid van je internetverbiding. Daarom kan het zijn dat een website in jouw browser snel laadt, maar dat dezelfde website bij andere personen trager kan laden.
Wil je testen hoe snel jouw website is?
Dat kan je eenvoudig uittesten via de PageSpeed test van Google of via de pagespeed tool van Pingdom.
De Pingdom pagespeed-tool biedt ook waardevolle inzichten in de laadsnelheid van je website. Je kiest hiervoor zelf de locatie van waaruit je website getest wordt. Om een reëel beeld te krijgen van de laadtijd kies je voor de test best de meest dichtsbijzijnde locatie, wat dus Frankfurt (Duitsland) zal zijn. De tool controleert de snelheid van je website op basis van verschillende elementen, waaronder de grootte van de pagina en de tijd die nodig is om te laden.
Daarnaast kan je ook de PageSpeed test van Google gebruiken om de prestaties van je website te meten. Deze tool test niet alleen je de laadtijd van je website, maar geeft je ook tips om deze te verbeteren. Daarnaast krijg je bijvoorbeeld ook inzicht in mobiele versie van de website, maar ook over SEO, de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je website.
Tips om de snelheid van je website te verbeteren
De snelheid van je website speelt dus een cruciale rol in het aantrekken van nieuwe klanten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de laadtijd van je website te verbeteren. We geven je hieronder graag enkele tips:
1. Optimaliseer je afbeeldingen en video's
Digitale camera’s en zelfs smartphones maken vaak foto’s die meerdere megabytes groot zijn. Dit is ook vaak het geval bij stockfoto’s. Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor het web door ze te comprimeren zonder verlies van kwaliteit.
Zie je dat je afbeelding meer dan 500kb is? Dan kan je online tools zoals TinyPNG of JPEG-optimizer gebruiken om afbeeldingen te verkleinen zonder verlies van kwaliteit. Hiervoor zal je rekening moeten houden met de bestandsgrootte, afbeeldingsgrootte en resolutie. In onze handleiding vindt je enkele concrete tips voor het oplimaliseren van je foto's.
2. Gebruik niet te veel plug-ins
Plug-ins en widgets voegen functionaliteit toe aan je website, maar te veel hiervan kan de laadtijd aanzienlijk vertragen. Identificeer de essentiële functionaliteit die je website nodig heeft en kies alleen plug-ins en widgets die deze functionaliteit bieden. Verwijder plug-ins en widgets die je niet meer gebruikt of die overbodig zijn voor je website.
3. Optimaliseer je code
De code van je website kan een impact hebben op de prestaties. Zorg ervoor dat je HTML, CSS en JavaScript geoptimaliseerd zijn door overbodige code te verwijderen, onnodige witruimte te minimaliseren en efficiënte codepraktijken toe te passen. Maak gebruik van tools zoals minifiers en obfuscators om de grootte van je code te verminderen.
4. Maak gebruik van lazy loading
Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen pas worden geladen wanneer ze in het zichtbare gedeelte van de browser van de gebruiker komen. Dit kan de initiële laadtijd van je pagina aanzienlijk verkorten, vooral op pagina's met veel afbeeldingen. Gebruik JavaScript-bibliotheken zoals LazyLoad om dit eenvoudig toe te passen op je website.
5. Gebruik browsercaching
Browsercaching stelt je in staat om bronnen op te slaan op de computer van de gebruiker, waardoor de laadtijd van je website bij terugkerende bezoeken wordt verminderd. Stel lange cache-tijden in voor bronnen zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden. Dit kan worden bereikt door het instellen van de juiste cache headers op je server.
6. Gebruik een Content Delivery Network (CDN)
Een CDN kan de laadtijd van je website verkorten door je content te verspreiden over meerdere servers wereldwijd. Wanneer een gebruiker je website bezoekt, worden de bestanden geladen vanaf de dichtstbijzijnde server in het CDN-netwerk, waardoor de afstand tussen de gebruiker en de server wordt verminderd en de laadtijd wordt verkort. Dit zorgt voor snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt.
7. Minimaliseer HTTP-verzoeken
Elk element op je webpagina vereist een aparte HTTP-request. Verminder het aantal verzoeken door het combineren van bestanden, het minimaliseren van CSS en JavaScript, en het gebruik van CSS-sprites. Gebruik ook inline CSS en JavaScript voor kleine stukjes code die nodig zijn voor het renderen van boven de vouw inhoud.
Ga aan de slag
In een wereld waarin snelheid en efficiëntie essentieel zijn, is het optimaliseren van de laadtijd van je website van cruciaal belang. Met deze tips kun je de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en je website laten uitblinken. Vergeet niet dat elke seconde telt - een snellere website kan niet alleen zorgen voor tevreden bezoekers, maar ook voor een hogere positie in zoekresultaten en meer zichtbaarheid voor jouw onderneming.
Wil je meer halen uit je website?
Wil je de snelheid van je website verbeteren? Neem vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden met jou.